Eνισχύστε το ανοσοποιητικό σας με φυσικό τρόπο
Η σωστή διατροφή είναι αναγκαίο κομμάτι της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν δείξει πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε παθογόνους εισβολείς ακολουθώντας μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε ιώσεις και λοιμώξεις επειδή παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών που κρατούν το ανοσοποιητικό μας σε φόρμα.
Κατά την περίοδο των ιώσεων, μπορείτε να ενισχύσετε τη διατροφή σας με :
- Μανιτάρια, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν σελήνιο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Και οι τρεις αυτές ουσίες συμβάλλουν στην καλή άμυνα του οργανισμού.
- Στρείδια, περιέχουν ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε σε μικρές ποσότητες αλλά δεν το βρίσκουμε σε πολλές τροφές. Ο ψευδάργυρος βοηθά στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων.
- Γιαούρτι, περιέχει προβιοτικά, που είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Πολλά γιαούρτια είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
- Σπανάκι, περιέχει σε μεγάλες ποσότητες φολικό οξύ και η βιταμίνη C. Το πρώτο παίζει ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνές μας.
- Γλυκοπατάτες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, η οποία στο σώμα μας μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
- Μπρόκολο, περιέχει γλουταθειόνη και βιταμίνες Α και C. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες αλλά περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.
- Χυμός ροδιού: Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριακή δράση.
Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, φασόλια, πιπεριές και καρότα θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Τα θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων είναι:
–Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
-Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
-Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
-Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
-Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
-Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
-Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
-Σελήνιο: brazil nuts, ψάρια, μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, cottage cheese, αυγά, καστανό ρύζι, ηλιόσποροι, φασόλια, μανιτάρια, βρώμη, σπανάκι, γάλα και γαλακτοκομικά, φακές, κάσιους, μπανάνες.
-Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.
H πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία